Novozélandská gastronómia

Tiež sa zaujímate o gastronómiu ako takú a preto si radi prečítate informácie o receptoch z rôznych kútov sveta? Rád vám ich trochu priblížim. Keďže Nový Zéland je najmä poľnohospodárska krajina, pestuje sa tu veľa najrôznejších druhov ovocia a zeleniny, chovajú sa ovce a dobytok. Nájdete tu aj veľa fariem s chovom jelenej zveri. Lovia sa tu čerstvé ryby, langusty a iné morské plody.
Typickými maorskými pokrmami sú napríklad Hangi. Je to zmes masa a zeleniny ktorá sa zabalí do alobalu a pečie na kameňoch v jame vykopanej do zeme. Pripravuje sa tu veľa jedál z jahňaciny ako sú napríklad Lamb cutlets a Roasted Lamb. Zo zveriny sa pripravuje jedlo s názvom Venison. Pripravuje sa z odležanej zveriny, ktorá sa sprudka opečie na grile z obidvoch strán aby nebola veľmi prepečená a podáva s z rôznymi omáčkami.
jahňacie kotlety
Na raňajky tu ľudia jedávajú väčšinou cornflakes s mliekom alebo jogurtom. Obľúbené sú aj ovsené kaše a toasty. Obed nie je hlavným jedlom dňa ako u nás, väčšinou je to len nejaký toast, hamburger alebo iná forma rýchleho občerstvenia. Hlavným chodom dňa je večera, ktorá sa skladá z viacerých druhov šalátov a príloh. Najčastejšie sa jedáva jahňacina, hovädzina, ryby a zverina.
Čo sa týka dezertov a sladkostí môžem spomenúť napríklad Hokey pokey, čo je v podstate vanilková zmrzlina posypaná kúskami karamelu, ktorý sa vyrába z javorového sirupu. Obľúbená je aj Pavlowa torta, ktorá sa pečie z bielkového snehu a podáva sa ako inak ako s kiwi a šľahačkou.

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s